De pekar ett finger mot kvinnor. Anklagas för alla dödliga synder. Fördöma. Få dig att tvivla på dig själv. Det kan antas att pronomen "de" betyder män, men nej. Det handlar om kvinnor som blir de värsta fienderna för varandra.

I diskussioner om kvinnliga rättigheter, feminism och diskriminering finns samma argument ofta: ”Män förolämpade mig aldrig, kvinnor och bara kvinnor sänder all kritik och hat i mitt liv”. Detta argument driver ofta diskussionen till en återvändsgränd, eftersom det är mycket svårt att utmana. Och det är varför.

De flesta av oss har verkligen en liknande upplevelse: det var andra kvinnor som berättade för oss att vi är "att skylla" i sexuellt våld, https://www.curtis-simmons.com/15-tips-frn-min-pappa-som-hjalpte-mig-att-hitta/ det var andra kvinnor som kritiserades hårt och skamligt för vårt utseende, sexuellt beteende, "otillfredsställande" föräldraskap och föräldraskapet och de tycka om.

Detta argument vid första anblicken undergräver själva grunden för den feministiska plattformen. Om kvinnor själva förtrycker varandra, varför prata så mycket om patriarki och diskriminering? Vad har män att göra med det?

Men allt är inte så enkelt, och det finns en väg ut ur denna stängda cirkel. Ja, kvinnor kritiserar verkligen våldsamt och "drunkna" varandra, ofta där hänsynslösa än män någonsin kunde göra det. Problemet är att rötterna till detta fenomen inte alls befinner sig i den "naturliga" krossade kvinnan, inte i "kvinnas avund" och oförmåga att samarbeta och stödja varandra.

Andra våningen

Kvinnlig konkurrens är ett komplext fenomen, och det är förankrat i alla samma patriarkala strukturer som feminister pratar om så mycket om. Låt oss försöka ta reda på varför kvinnor tydligt kritiserar aktiviteter, beteende och utseende hos andra kvinnor.

Låt oss börja från början. Oavsett om vi vill ha det eller inte, men vi växte alla upp i ett samhälle mättat med patriarkala strukturer och värderingar. Vad är patriarkala värden? Nej, detta är inte bara idén att grunden för samhället är en stark familjcell, bestående av en vacker mamma, smart pappa och tre rosa -hårbebisar.

Den viktigaste idén med det patriarkala systemet är en tydlig uppdelning av samhället i två kategorier, "män" och "kvinnor", där var och en av kategorierna tilldelas en viss uppsättning kvaliteter. Dessa två kategorier är inte likvärdiga, men hierarkiskt rankade. Detta innebär att en av dem tilldelas en högre status, och tack vare detta äger den ett stort antal resurser.

I denna struktur är en man en "normal version av en person", medan en kvinna är konstruerad av en otäck – som exakt motsatsen till en man

Om en man är logisk och rationell är en kvinna ologisk och emotionell. Om en man är avgörande, aktiv och djärv, är en kvinna impulsiv, passiv och svag. Om en man kan vara lite vackrare än en apa, är en kvinna skyldig att "dekorera världen" i alla situationer i alla situationer. Vi är alla bekanta med dessa stereotyper. Detta schema fungerar också i motsatt riktning: så snart en viss kvalitet eller typ av aktivitet börjar vara associerad med sfären "kvinnlig", förlorar det skarpt sitt värde.

Så moderskap och oro för de svaga har en lägre status än det "verkliga arbetet" i samhället och för pengar. Så kvinnlig vänskap är ett dumt chirus och intriger, medan man är en verklig och djup anslutning, blodbrorskap. Så "känslighet och känslomässighet" uppfattas som något eländigt och överdrivet, medan "rationalitet och logik" -as prisvärda och önskade egenskaper.

Osynlig misoginia

Enligt dessa stereotyper blir det redan klart att det patriarkala samhället är mättat med förakt och till och med hat mot kvinnor (Mizoginia), och detta hat är sällan verbaliserat till direktmeddelanden, till exempel "kvinna är inte en person", "en kvinna är dålig "," en kvinna är värre än en man ".

Faran med misogy är att den är nästan osynlig. Från födseln omger hon oss som en dimma som inte kan greppas eller känns, men som ändå påverkar oss. Hela vår informationsmiljö, från produkter från masskultur till hushållsvisdomar och själva språket, är mättad med ett otvetydigt meddelande: ”Kvinna är en person i en andra klass”, en kvinna är olönsam och oönskad. Vara som en man.

Allt detta förvärras av det faktum att samhället också förklarar för oss att vissa egenskaper ges till oss "genom födseln" och inte kan förändras. Till exempel betraktas det ökända manliga sinnet och rationaliteten som något naturligt och naturligt, direkt kopplat till konfigurationen av könsorganen. Enkelt: det finns ingen penis – det finns inget sinne eller till exempel en tendens till exakta vetenskaper.

Det är så vi kvinnor upptäcker att vi inte kan tävla med män, bara för att vi i denna rivalitet är dömda att besegra från början

Det enda vi kan göra för att åtminstone på något sätt öka vår status och förbättra utgångsförhållandena är att internalisera, anpassa detta strukturella hat och förakt, hata dig själv och dina systrar och börja tävla med dem om en plats under solen.

Internaliserad misoginia – ett nominerat hat mot andra kvinnor och sig själv – kan hitta olika resultat. Det kan uttryckas genom helt oskyldiga uttalanden som "Jag är inte som andra kvinnor" (läs: Jag är rationell, smart och försöker med all min styrka att bryta ut från den könsroll som påläggs mig, klättra över andra kvinnors huvuden) och "Jag är bara vänner med män" (läs: Kommunikation med män i en positiv riktning skiljer sig från kommunikation med kvinnor, det är mer värdefullt) och genom direkt kritik och fiendskap.

Dessutom har kritiken och hatet som riktas till andra kvinnor ofta en smak av ”hämnd” och ”barn”: att ta på sig en svag alla de förolämpningar som orsakade de starka. Så en kvinna som redan har vuxit sina egna barn frivilligt "kompenserar" alla sina förolämpningar mot "Salag", som fortfarande inte har tillräckligt med erfarenhet och resurser för att motstå att motstå.

Kampen för män

I posten -Soviet -utrymmet förvärras också detta problem av idén om ett konstant underskott av män i kombination med idéer som en kvinna inte kan vara lycklig utanför det heteroseksuella partnerskapet. På 2000 -talets gård, men idén att ”för tio flickor enligt statistiken från nio killar” sitter fortfarande tätt i det kollektiva medvetslösa och ger ännu mer vikt för manligt godkännande.

Värdet på en man under förhållanden, om än uppfann, men bristen är orimligt högt, och kvinnor lever i en ständig atmosfär av het konkurrens om manlig uppmärksamhet och godkännande. Och tävlingen om en begränsad resurs har tyvärr inte ömsesidigt stöd och systerskap.

Varför inre misoginia inte hjälper?

Så kvinnlig konkurrens är ett försök att brottas lite mer godkännande, resurser och status från den manliga världen än vi borde "vid födseln". Men fungerar denna strategi verkligen till förmån för kvinnor? Tyvärr finns det inget, bara för att det har en djup inre motsägelse.

När vi kritiserar andra kvinnor försöker vi å ena sidan bryta ut från de könsbegränsningar som åläggs oss och bevisa vår onödighet för kategorin kvinnor, tomma och dumma varelser, eftersom vi inte är så! Å andra sidan, poäng över huvuden, försöker vi samtidigt bevisa att vi bara är bra och korrekta kvinnor, inte som några. Vi är ganska vackra (tunna, välbesökta), vi är bra mödrar (hustrur, dotter -in -law), vi kan spela efter reglerna -vi är de bästa av kvinnorna. Ta oss till din klubb.

Men tyvärr har den maskulina världen ingen bråttom att acceptera varken "vanliga kvinnor" eller "Schrödinger -kvinnor" som bekräftar deras samtidiga tillhörighet och landsomfattande till en viss kategori. Den manliga världen är bra och utan oss. Det är därför den enda strategin för överlevnad och framgång som fungerar för kvinnor är ett grundligt ogräs av huvudet från ogräs av internaliserad misogynia och stödet från sjuksköterskan, det kvinnliga samhället fritt från kritik och konkurrens.